fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward
ARBETSMILJÖ

Ergonomi

Här har vi samlat nyttig och praktisk information om ergonomi och hur du som arbetsgivare inom livsmedelsbranschen kan arbeta för att förebygga belastningsbesvär.

Inom livsmedelsbranschen finns automatiserade produktionslinjer och gott om arbetshjälpmedel och lyftredskap, men det förekommer även manuellt arbete med tunga lyft, repetitivt arbete samt obekväma, ansträngande och påfrestande arbetsställningar och arbetsrörelser. För att förebygga belastningsbesvär så är det viktigt med goda kunskaper och att du som arbetsgivare undersöker och riskbedömer ergonomiska arbetsförhållanden, i samverkan med skyddsombud och arbetstagare.

Information och verktyg för ett förebyggande arbete:

Utbildningswebbinarium ifrån den 2021-04-13 (film 2 h). Ett webbinarium om att lyfta, bära och hantera föremål – en del av kampanjen Friska arbetsplatser belastar rätt.

KIM 1 – en bedömningsmodell för risker vid manuell hantering – lyfta och bära

Här finns tips, råd och praktiska hjälpmedel om ergonomi – Prevent

Läs mer om arbetsställning och belastningsergonomi – Arbetsmiljöverket

Kognitiv ergonomi – vad är det?

Kognitiv ergonomi är ett sätt att ta hänsyn till faktorer och förutsättningar i arbetet som påverkar vår förmåga för tankeverksamhet och informationsbehandling, så att vi exempelvis kan ta rätt beslut och minska felaktiga handlingar. Det handlar om att skapa en hjärnvänlig arbetsmiljö.

Se de korta filmklippen på Prevents hemsida, där Cecilia Berlin, docent produktionsergonomi, Chalmers, förklarar vad som menas med kognitiv ergonomi och om hur man kan få en mer hjärnvänlig arbetsplats. Varför hoppar det grodor ur munnen om vi pratar samtidigt som vi lyssnar på något annat? Hur kan vi få bättre fokus i arbetet? Se de korta filmerna om multitasking, varva vant och ovant, fokusera mera, mänskliga faktorn, samt att lära sig nya saker.

Läs mer om hjärnvänlig arbetsmiljö – Prevent – Ergonomi – hjärnvänlig arbetsmiljö

Heléne Eklöf Arbetsmiljöexpert 08-762 65 21

Heléne arbetar med arbetsmiljöfrågor. Det innefattar bland annat att hålla utbildningar, att ge råd och vara ett stöd till medlemmar i frågor som rör deras arbetsmiljöarbete med att exempelvis ta fram eller vidareutveckla förebyggande åtgärder för att möjliggöra en sund och säker arbetsmiljö. Heléne kommer närmast ifrån rollen som arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket och är utbildad högskoleingenjör (BSc) inom maskinteknik med inriktning på industriell ekonomi samt produktion.

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.